Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

TWEE GEVALLEN ENGELEN

Het ging over overspel.

We stonden te kerstborrelen, E., Z. en ik. En met een glas champ in de hand, ging het via 'de feestdagen' naar 'relaties' en de bijna onmogelijkheid daarvan, mede door 'alle verleidingen' zoals Z. (vrouw) het noemde.
"Overspel dus", zei E. (man).

Beiden hadden wel eens overspel gepleegd. Ik nooit. Niet dat er geen verleidingen waren, maar om een of andere reden bleef ik altijd 'aan deze kant van de lijn'. En zij wisten hoe het was aan de andere kant.

"En er zijn altijd 'redenen' om zoiets te doen, zei Z., die met haar vingers de aanhalingstekentjes in de lucht tekende. "Dat je dronken bent. Of dat je relatie toch al op z'n eind liep." E. beaamde dat.
"Maar toch", zei Z.
Het werd stil.
"Toch wat?", vroeg ik.
"Toch vind ik het erg", zei Z.
"Waarom?", vroeg ik.
"Ik dacht altijd dat ik betrouwbaar was. En dat denk ik nog. Maar toch heb ik zoiets gedaan...", zei Z.
Ik was al geraakt door deze uitspraak, maar toen kwam die van E. er nog achteraan. E., een man, een mannelijke man, iemand die geniet van het leven en die het ervan neemt... Deze E. zei toch echt:
"Het is bij mij al jaren geleden gebeurd, maar ik ben er nog steeds niet overheen. Omdat ik inderdaad niet meer weet hoe betrouwbaar ik nu eigenlijk ben. En dat is moeilijk."

Geen moment, ooit, was het in me opgekomen dat overspelplegers zich wel eens zo zouden kunnen voelen. Soms valt de mensheid tegen, maar op dit moment werd ik echt geraakt door de gewetensvolheid van deze twee personen.

En dat maakte dit dan ook tot een bijzonder gesprek.
Een kerstgesprek met twee gevallen engelen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments