Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GELUK EN VERDRIET

De kleine pipo heeft vanavond kerstdiner op school. Glunderend loopt hij de klas in, die prachtig is versierd door de juf: kleine tafeltjes zijn liefdevol gedekt, kerstlichtjes branden, waxinelichtjes fonkelen, er staat kerstmuziek op en op ieder bordje ligt een gouden engeltje en een chocolade-kerstklokje. Vol trots zet de pipo zijn bijdrage - een schaal vol gevulde eieren - op de grote tafel in het midden. Hij zegt niets. Kijkt alleen maar. Ik laat hem stralend en heel gelukkig achter.

En het mooiste moet dan nog komen.

Want anderhalf uur later verzamelen wij, de ouders, ons allemaal op het schoolplein. Het is donker en het miezert, maar we krijgen gluhwein uitgereikt en er branden vuurkorven. Dan komen de kinderen naar buiten. De kleuters mogen zitten, op de gymnastiekbanken vooraan en de grotere kinderen formeren zich erachter. Muziekmeester Dick gaat staan op een kist vooraan en vanuit zijn werkkamer start de directeur de muziek. En dan ineens klinkt het uit zo'n vierhonderd engelenkeeltjes: 'Sjok, sjok, sjok liep het ezeltje', 'Engeltje in de kerstboom', 'Oh dennenboom'... Tussendoor mogen kinderen in allerlei talen bij de microfoon de beste wensen uitspreken. En bij 'Dreaming of a White Christmas' laten een meester en een juf het vanaf de tweede verdieping sneeuwen.

U kent mij ondertussen een beetje. Ik hield het dus niet droog. Maar het waren tranen van geluk.

Nadat was afgesloten met een houseversie van 'wij wensen u een vrolijk kerstfeest', waarbij het hele koor op en neer deinde, nam de directeur even het woord. Hij bedankte iedereen, maar wilde ook even stilstaan bij een droevige gebeurtenis. Afgelopen zondag is namelijk een 10-jarige leerling plotseling overleden aan een hersenbloeding. De directeur sprak zijn verbijstering uit en wenste de ouders en de twee jongere zusjes van de jongen heel veel sterkte. Recht voor mij haalde de juf van de kleine pipo een van de zusjes van haar zitplaats. Ze drukte het kind stevig tegen zich aan en veegde ondertussen de tranen van haar wangen.

Mijn tranen van geluk gingen geruisloos over in tranen van intens verdriet.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments