Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ALLERLEI SOORTEN VAN Q'S

Another day at het omroepblad.

Er komt een stukje binnen over de Nationale IQ Test, die binnenkort weer op televisie komt. IQ is een begrip dat ik nog altijd niet echt begrijp. Want wat is intelligentie precies? Ik ken een jongetje dat briljant slim is en dat mij op zijn achtste al in vier talen kon uitleggen hoe een condensator werkt. Dat maakte hem tegelijkertijd tot een heel vervelend ventje dat door iedereen zo veel mogelijk wordt gemeden. En hij begrijpt dat op zijn beurt dan weer niet. Is hij dan slim?
Sinds de introductie van de EQ (Emotionele Intelligentie), werd al iets duidelijker dat je verschillende soorten van slim hebt. En eigenlijk zit ik sindsdien nog steeds te wachten op de introductie van weer een nieuwe soort van Q.

Neem Lance Armstrong. Die won afgelopen zomer voor de zesde keer de Tour. Hoe dat kan? Uit analyses bleek dat zijn fysieke kracht niet het enige is waarin hij zich onderscheidt. Zij voorbereiding is altijd perfect, hij is altijd precies op tijd in vorm (iets waar sporters altijd mee lopen te kloojen), hij is nooit betrokken bij de ernstige valpartijen die het klassement bepalen en heeft zelden een lekke band heeft op een crusiaal moment. Dat is geen mazzel, maar met een bepaald soort intelligentie. Fysieke intelligentie (FQ) of sportieve intelligentie (SQ), hoe je het maar noemen wil.

Voilà.

Zo moeten er nog veel meer Q's te bedenken zijn. Creatieve Intelligentie, Muzikale Intelligentie en als ik zo maar lang genoeg doorga, is iedereen uiteindelijk intelligent. Wat een lekker idee.

Maar ook die gedachte is meteen weer onderuit te halen. In het artikeltje over de Nationale IQ-test op tv stond een lijstje met de meest intelligente BN'ers tot nu toe. Bovenaan stond Rob Oudkerk, met een IQ van 127. Rob Oudkerk? Rob Oudkerk? Was dat niet de man die goed was voor een van de domste acties van 2004?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments