Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN SOORT VAN HELD

De vrouw die ik moet interviewen is hoofd van een informatiepunt over milieuwetgeving. Het informatiepunt bestaat 10 jaar en dat is de reden voor dit artikel.

“Bij de oprichting tien jaar geleden, zaten er twee mensen achter de helpdesk”, vertelt ze. “Het idee was dat we onszelf na een paar jaar zouden opheffen, omdat dan iedereen in Nederland wel alles zou weten over milieuregelgeving. Maar we zijn nu tien jaar verder en er werken 70 mensen. De hoeveelheid regels wordt met de dag meer.”

Ik heb ter voorbereiding net hun nieuwskrantje gelezen: regels voor crematoria over kwikuitstoot door amalgaanvullingen in lijken, regels over de hoeveelheid schadelijke stoffen in verf, nieuwe regels voor mestopslag voor boeren. Regels, regels, regels. Ik hou er niet van. En bij het horen van dit verhaal zie ik een soort verstikkend oerwoud van regels voor me, waarin niemand meer de weg weet en waar je nooit meer levend uitkomt.

“En we werken ook de andere kant op”, gaat de vrouw vrolijk door. “Dat mensen ons vanuit de praktijk vertellen waar er knelpunten zitten. Dat spelen we dan weer terug naar VROM en die komen dan weer met nieuwe regels. Maar goed, ik weet uit ervaring dat die nieuwe regels weer leiden tot evenzoveel knelpunten hoor.”

Ik word nu lichtelijk depressief. Terwijl die vrouw maar opgewekt blijft. Ik wil weten hoe dat kan en ik besluit het haar te vragen. Dan zegt ze: “Kijk, ik heb één motto, geleend van Jules Deelder, en dat luidt: ik maak me geen illusies, maar ik blijf een optimist.

Geen illusies, maar toch een optimist. Dat vind ik een behoorlijk goed motto. Weer zie ik dat oerwoud van regels voor me, maar dit keer loopt zij daar dapper doorheen met dat motto als kapmes waarmee ze zich een weg baant. En zo wijst ze de weg aan al die bedrijven en gemeentes die anders door de bomen het bos niet meer gezien zouden hebben. Het is een rare baan. Maar in haar eigen kleine wereld, vind ik haar wel een soort van held.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments