Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZIN IN EEN SIGARETJE

Een van de meest bijzondere boeken die ik ooit heb gelezen is Twee Vrouwen, van Harry Mulisch. Niet zozeer vanwege het verhaal (dat ben ik allang weer vergeten), maar omdat het vanuit het perspectief van een vrouw is geschreven door een man. En dat is zo overtuigend gedaan, dat je het laatste gewoon bijna niet kunt geloven.

Twee weken geleden werd ik door de chef redactie van TVFilm - een van de leukste titels van dit moment en het brutaaltje onder de tv-gidsen - gevraagd voor een verhaal over stoppen met roken. Het mocht hylarisch zijn en ik moest er bij voorkeur een rol in spelen.

Oké dan.

Nou heb ik nog nooit gerookt. Maar na twee uur bellen met een meneer van de Stivoro wist ik alles over nicotine, over het gevoel van een haal, het effect van de stoffen in je lijf en het gevoel van de hunkering naar een sigaret. Ik ondervroeg nog wat mensen in mijn omgeving over de afkickverschijnselen na het stoppen en toen kon het schrijven beginnen. Ik moest alleen nog even een rol voor mezelf bedenken. Ik bedacht twee stoppende redactieleden en maakte van mezelf een man van 39 jaar, zwaar verslaafd, maar nu ook zeer gemotiveerd om het roken op te geven. Want: ik heb mezelf een duikvakantie naar de Malediven beloofd als het lukt. Maar of dat ook gebeurt, dat blijft nog even spannend aan het eind. Een beetje suspense zit er dus ook nog in.

Het eindresultaat is behoorlijk leuk geworden, al zeg ik het zelf. En bovendien is de chef redactie ook tevreden, dus wat wil je nog meer.

Nou ja, een ding misschien: een sigaretje.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments