Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

IMPROVING THE QUALITY OF DAILY LIFE

Vroeger.
Vroeger was de kantine van het omroepblad gewoon in handen van het alom bekende Van Hecke. En de soep was wel eens te zout en patat te slap, maar Van Hecke was toch een beetje ‘thuis’. Echter, Van Hecke werd Sodexho, een internationale kantine-gigant. De naam alleen al: Sodexho. Klinkt als schoonmaakmiddel, of als maandverbandzakjes.

Met de komst van Sodexho veranderden er kleine dingen in onze vertrouwde kantine. De rood-wit-blauw geruite blousjes van het kantinepersoneel werden ingewisseld voor donkerblauwe tenues. Er kwam een duur, glossy blad op de tafeltjes te liggen. En de mayo en de ketchup, die voorheen gewoon op een tafeltje stonden, staan sinds Sodexho op een speciale kar met kruiden en croutons. Het geheel voelde anders, onpersoonlijker. Zoals eigenlijk de halve wereld steeds onpersoonlijker gaat voelen...

Maar mensen zijn flexibel. En wij, van het omroepblad, dealden met deze verandering met behulp van humor. Zo zeggen wij nog altijd als er pannenkoeken op het menu staan: Lekker hoor, heeft mevrouw Sodexho weer zalig gebakken vanmorgen.

Maar vanmiddag liep ik langs die sausenkar en ineens viel mijn oog op de slogan die daarop was gedrukt. Want grote bedrijven hebben een slogan. En die van Sodexho luidt: 'Improving the quality of daily life'.

En toen kreeg ik even een soort waas voor mijn ogen. Ik schreeuwde het uit, door die doodstille, lege kantine: WAT NOU IMPROVING THE QUALITY OF DAILY LIFE! WELKE MARKETING-IDIOOT HEEFT DIT BEDACHT! WAT EEN HOLLE KREET. WAT EEN ONGELOOFLIJKE BULLSHIT. GA TOCH KOFFIE ZETTEN. MAAR DENK NOU NIET DAT JE MET JE SAUSENKAR BEZIG BENT DE KWALITEIT VAN MIJN LEVEN TE VERBETEREN. STELLETJE KRENTENBOLVERKOPERS. JULLIE HEBBEN NIKS GE-IMPROVED. JULLIE HEBBEN DE VAN HECKE-SFEER VERJAAGD, DAT HEBBEN JULLIE GEDAAN!

Nou ja, ik riep het natuurlijk niet echt.
En niemand heeft het dus ook gehoord.
Maar ik vond wel dat ik vreselijk gelijk had.
En het luchtte enorm op om het even heel hard te denken.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments