Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

IETS MET TABJES

Ik zit bij het omroepblad en ik heb een probleem. Dat moet een vormgever oplossen. Ik haal vormgever M. en vraag of hij me wil helpen.
"Het is toch niet iets met tabjes hè", zegt hij zuchtend, terwijl hij achter me aan meeloopt naar mijn computer.
Groot is zijn opluchting als hij ziet dat het niet 'iets met tabjes' is. Ik vraag wat er dan zo moeilijk is aan 'iets met tabjes'.
"Er is geloof ik niks moeilijks aan", zegt hij. "Alleen snap ik het nooit."

Dat herken ik. Ikzelf heb het met 'te(n) alle(n) tijde(n), waarvan ik nooit weet hoe je dat moet schrijven. Ik heb het al tientallen keren opgezocht en allerlei ezelsbruggetjes geprobeerd, maar feit is: ik snap het gewoon niet. Hetzelfde heb ik trouwens met de stoppenkast. Zodra de stoppen doorslaan, doen ze dat bij mij ook, omdat ik niet weet waar ik wel en waar juist niet op moet drukken als ik voor de meterkast sta.

Ineens schiet me een etentje met vrienden te binnen van jaren geleden, toen we het over precies datzelfde kregen: dingen in je werk die je niet snapt en die je als een soort permanent struikelblok blijven vergezellen in je carrière. Zo vertelde vriendin C., toen nog journaliste bij het Agrarisch Dagblad, dat ze iedere keer weer moest opzoeken wat nou exact de essentie van de mestproblematiek was. En vertelde M., toen nog arts in opleiding, dat hij maar geen grip kon krijgen op de werking van de schildklier.

Maar goed, C. schrijft inmiddels voor andere bladen.
M. is uiteindelijk cardioloog geworden.
Ik schrijf gewoon om 'te(n) alle(n) tijde(n)' heen.
En het vormgeefprobleem was goddank niet 'iets met tabjes'.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments