Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

NICHT VERGESSEN!

Het is een hectische dag, waarin van alles moet en die rommelig begint. En zo kan het gebeuren dat ik halverwege de ochtend ineens denk: tanden poetsen, helemaal vergeten! Terwijl ik naar de badkamer loop, hoor ik mezelf ineens zeggen: Zahnen putsen, nicht vergessen! Er duikt ook een beeld bij op, van Donald Duck.

Het was tijdens een wintersportvakantie in Duitsland, zo’n kleine twintig jaar geleden. Ik was vergeten tandpasta mee te nemen zodat ik dat moest kopen in een lokale supermarkt. In de verpakking bleek ook een sticker te zitten; een afbeelding van Donald Duck met een tandenborstel in zijn hand en een tekstwolkje boven zijn hoofd met de woorden Zahnen putsen, nicht vergessen! Het werd een gevleugelde uitspraak tussen zus R. en mij.

Die sticker is mee naar huis gegaan. Jarenlang heeft hij ergens gehangen, al weet ik vreemd genoeg niet meer waar.

Maar hij hangt in elk geval ook op dat grote, virtuele prikbord dat ik overal mee naartoe neem en dat ik zelf ben. Het hangt niet alleen vol met plaatjes, maar ook met muziekfragmenten, beelden, herinneringen aan plekken, aan gebeurtenissen, emoties, momenten, uitspraken van mensen die ooit, kort of lang, deel uitmaakten van mijn leven. Allemaal flarden en fragmenten die – om wat voor reden dan ook – zijn blijven hangen. Ze vormen een verzameling, een collage die nog altijd in de maak is en die uiteindelijk de titel ‘mijn leven’ zal dragen. Een persoonlijk kunstwerk, dat niemand anders ooit zal kunnen zien. Dat idee is eenzaam. Maar als ik er weer even voor ga staan om ernaar te kijken, kan ik er ook wel van genieten.

In dit geval moet ik glimlachen als ik dat plaatje van die gekke Donald Duck weer voor me zie. Zahnen putsen, nicht vergessen!, echoot het zachtjes in mijn hoofd. Ouder worden is verliezen, maar het levert toch ook een heleboel op.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments