Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BRIEFJES EN GEJUBEL

Een jaar of twee geleden woedde er een hevige huishoudoorlog bij ons thuis. Met ruzies, verwijten en frustraties, want - in godsnaam - waarom moest ik alles doen en waarom zag A. zelf niet wat voor een rotzooi het hier regelmatig was?!

Ik stortte mijn hart uit bij psycholoog A. Die legde me het volgende uit: een man ziet het huis en het huishouden anders dan de vrouw. Een man moet scoren in de buitenwereld, maar ervaart zijn huis als een plek tussen vier muren waar hij helemaal NIETS HOEFT. Hij ziet het daardoor ook niet wanneer die plek een bende wordt waar hij iets aan moet doen. Een vrouw daarentegen wordt afgerekend op de netheid van haar huis. Dus voor haar is het schoonhouden ervan een veel stressiger zaak.

Tot zover het slechte nieuws, maar nu het goede. Mannen vinden het gezeur over het huishouden vervelend, maar ze willen in de meeste gevallen best hun partner tevreden stellen. De oplossing: lijstjes. Maak als vrouw een lijstje met taakjes die je voor die dag/week gedaan wilt hebben door je man. Dan hoef jij niet te zeuren (een briefje maken is veel minder vervelend dan het te moeten vragen) en hij hoeft het alleen maar uit te voeren (daar zijn mannen goed in).
"Maar wat wel heel belangrijk is", voegde psycholoog A. hieraan toe: "jubelen. Je moet hem achteraf prijzen om de blinkende vloer en de schoonheid van zijn ramen. Iedere keer. Het gaat hem namelijk niet om die schone vloer; hij wil echt het gevoel hebben dat hij jou een plezier heeft gedaan."

Het leek te simpel om waar te zijn, maar het is echt waar: de briefjes en het jubelen hebben een eind gemaakt aan de huishoudoorlog. De taken zijn goed verdeeld, het huis ziet er veel netter uit en het is weer gezellig.

Met belangstelling heb ik het afgelopen jaar de campagne 'Wie doet wat' gevolgd, ter verbetering van de taakverdeling in het huishoudens van de rest van Nederland. Sinds vandaag weten we dat die geen effect heeft gehad.

Er zijn eens miljoenen van ons geld door de plee gespoeld. Zonder dat die er echt schoner van is geworden. Terwijl de oplossing zit in twee kleine dingen: in briefjes en gejubel.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment