Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE ACHTERKANT VAN LEONTIEN

Ik heb een wielerverleden. Het is niet groots en glorieus, maar toch: een wielerverleden. Twee jaar lang had ik een licentie, wat inhield dat ik mee mocht doen aan wedstrijden. Ik trainde iedere dag en alles draaide in die jaren om mijn fiets. Ik reed criteria in plaatsen als Best, Lage Zwaluwe en Hoogland en mijn beste klassering was een vijfde plaats. Door mee te sprinten in de tussensprints verdiende ik bovendien soms tien of twintig gulden, een tube of een wielershirt.

Zoals gezegd geen groots verleden dus, maar toch een tijd waar ik met plezier op terugkijk.

In die jaren dat ik meereed in het meisjespeloton, deed er één nogal typisch fenomeen mee. Een meisje dat vele malen sneller was dan de rest en dat ons ook regelmatig op een ronde zette. Tijdens de koers zagen we dan ook eigenlijk nooit meer van haar dan haar achterkant.

Toen ik vanmiddag de tv aanzette om te zien of er nog wat gebeurde op de Olympische Spelen, zag ik haar voorkant. Geconcentreerd stond ze aan de start voor de allerlaatste wedstrijd van haar inmiddels lange en indrukwekkende wielercarrière. Die voerde haar over de hele wereld en leverde haar vele medailles, bekers en records op. Ze startte, scheurde over de baan en zette haar tegenstandster weliswaar niet op een ronde, maar reed wel overtuigend naar het brons.

Ik keek naar de huldiging, naar de felicitaties, het publiek dat haar naam scandeerde, naar de fotografen die zich verdrongen voor het maken van een mooi plaatje. De laatste huldiging. De laatste keer bejubeld worden na twintig jaar successen, van Lage Zwaluwe tot Athene. Leontien van Moorsel stopt ermee. Ze wil moeder worden van vier kinderen. Moeder worden is prachtig en geeft ook veel voldoening. Maar ik vroeg me toch af of ze tijdens het verschonen van de zoveelste luier niet nog eens terug zal verlangen naar die momenten op dat schavotje in Athene.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments