Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

KEIZERSNEE OF KUTBEVALLING

Bij vriendin L., die ook een keizersnede heeft ondergaan, hangt op de w.c. een cartoon van Fokke en Sukke. Ze staan bij een wieg en zeggen: 'Was het een keizersnee, of gewoon een kutbevalling?'

Ik heb nu allebei meegmaakt: de kleine pipo kwam via de natuurlijke weg en Broertje kwam, zoals de pipo het noemt, door een sneetje naar buiten.

Dat laatste gebeurde nu precies vier weken geleden. En ik merk dat ik nog steeds geen vrede heb met de keizersnede. Het voelt alsof ik, na 9 maanden intensieve voorbereiding, het project niet zelf heb mogen afmaken. De climax, waar ik al die maanden bewust en onbewust naartoe heb gewerkt, is niet gekomen. Soms betrap ik me erop dat ik ergens nog steeds op de bevalling zit te wachten.

Normaal gesproken kan ik mij goed over teleurstellingen heenzetten, maar in dit geval dus niet. Ik legde de vraag vanmorgen dan ook voor aan psycholoog A.
"Dat is normaal", zei A. "Het is zelfs een minitrauma waar je nooit helemaal overheen zult komen. Een keizersnede is namelijk de ultieme ontkenning van je vrouwelijkheid. Jullie vrouwen willen bevallen. Dat is iets oers. Iets heel sterks. Zelfs die vreselijke pijnen hebben een functie. En het geheel is een soort inwijding in het moederschap."

Ineens herinnerde ik me de eerste nacht na de bevalling van de kleine pipo. Ik lag nog een nacht ter observatie in het ziekenhuis, maar kon, na alle gebeurtenissen, niet slapen. Met veel pijn sleepte ik me naar de babykamer, pakte de pipo uit zijn bakje en ging samen met hem op de gang zitten in een rolstoel. De pipo huilde en ik huilde mee en zo zaten we tegen elkaar te snotteren in die donkere gang. Samen hadden we iets vreselijks beleefd en dat was meteen een heel heftig begin van iets heel moois.
"Dat moment heb ik nog niet gehad met Broertje", zei ik tegen psycholoog A. Die knikte begripvol.

Keizersnee of kutbevalling?
Doe mij toch maar het laatste.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments