Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BIZAR EN BIJZONDER

Ik was het deels vergeten. Hoe bizar en bijzonder de periode die ze de kraamtijd noemen, eigenlijk is.

Eerst lig je op bed. Om te herstellen van een ingrijpende gebeurtenis die qua inspanning vaak vergeleken wordt met een marathon. Keizersnee of een gewone kutbevalling, maakt niet uit: je hebt last van pijn, van hechtingen, aambeien, bloedarmoede, een buikwond... Dat herstel is ook geestelijk trouwens. Toen ik tijdens het intake-gesprek van de kraamhulp dit keer aangaf dat ik minder kraamvisite wilde ontvangen dan vorige keer, zei de dame in kwestie: "Maar zorg dat je ook weer niet te weinig bezoek krijgt, want je moet je bevallingsverhaal wel kwijt wil je het een beetje kunnen verwerken." Wijze opmerking. Ik heb mijn verhaal nu een keer of twintig kunnen vertellen en nu pas begint het een beetje te zakken.

Bij de kraamtijd horen ook 'attributen' die je nooit in je leven zag, maar die je nu tot een ingewijde maken. Celstofmatjes, spuugdoekjes, hydrofielluiers, sudocrème, kraamverband, anti-kloofjeszalf, vitamine K... Symbolen van een bizarre tijd, waarin jouw wereld helemaal los draait van alles wat er gebeurt buitenshuis. Waarin buitenshuis eigenlijk even niet meer bestaat.

Dan is er 'het ritme van de voeding'. Borstvoeding of flesvoeding, maakt niet uit: iedere drie uur komt er uit een heel klein keeltje een heleboel geluid. Honger! Ik weet nog hoe verbaasd ik de eerste keer was dat dit gedoe ook 's nachts gewoon doorging. En vannacht was het warm, dus had de kleine extra dorst en kwam om 02.00 uur, 04.00 uur, 5.30 en 7.30 uur. Wat ons brengt bij het volgende verschijnsel: vermoeidheid. Dacht je te weten wat moe zijn is? Je wist van niets. Dit is het pas!

Maar het maffe is: het maakt allemaal niet uit. Want: hij of zij is er. En wat is dit kleintje mooi! Zo mooi! Zo ont-zet-tend mooi! Uit ervaring weet ik ook dat als je jaren later de foto's terugziet, dat het je dan opvalt dat hij helemaal niet zo'n plaatje was. Maar de natuur wil dat je dat zo niet ziet op het moment zelf. Je moet van hem houden om alle ontberingen te kunnen doorstaan en dus is hij het mooiste mannetje van de hele wereld.

En dat is-ie.
Echt waar.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments