Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LEKKER PUH

Ik weet nog heel goed wanneer 'mooi zijn' een issue werd in mijn leven: in de vierde klas van de lagere school. We kwamen terug van vakantie en er was een nieuw meisje bijgekomen: Nathalie. Ik had het niet direct door, maar ik hoorde het van de jongens in de klas: Nathalie was mooi. En dus al heel snel populair.

Tot die tijd was je populair als je grappig was, of brutaal. Als je heel goed kon gymmen of als je dingen durfde die niemand anders durfde. Maar vanaf 'Nathalie' draaide het ineens vooral om dat ene, in mijn ogen zijïge criterium: mooi zijn.

Ik begreep er helemaal niets van en ik verzette me er ook tegen. Dan zei ik tegen een jongen die ik leuk vond: ja, ze is mooi, maar je kunt helemaal niet met haar lachen! Maar dat kon die jongen helemaal niets schelen. Lachen was uit. Mooi zijn was in. En mijn populariteit kelderde als een gek.

Zo'n nieuw gegeven pas je uiteindelijk in in je leven. Je houdt er rekening mee en je stelt er geen vragen meer over. Echt geaccepteerd heb ik het trouwens nooit. Ondertussen werd 'mooi zijn' steeds belangrijker. In de jaren negentig groeiden fotomodellen uit van paspoppen tot supersterren. Alles draaide op een gegeven moment om het uiterlijk en zelfs ik ging me steeds beter verzorgen. Hoewel ik wist dat ik nooit zo geweldig zou worden als de Nathalies van deze wereld.

En toen zag ik die documentaire over Cindy Crawford. Zo'n achter-de-schermen-verhaal was het. En we zagen Cindy, prachtige Cindy, op een morgen heel nerveus. Ze had een fotoshoot met een fotograaf waarvan ze wist dat hij haar heel close zou fotograferen. Dat baarde haar zorgen 'because my pors are so big.' Ik had nog nooit gehoord van grote poriën. En ik vond het een openbaring dat beautiful Cindy daar zo vreselijk mee zat.

Net lees ik een interview met Chazia Mourali, ook een prachtige vrouw. Ze zegt: 'vroeger ging ik ontspannen naar feestjes en premières, maar nu weet ik dat de camera's klikken. Als je er niet perfect uitziet, schrijven ze meteen nare dingen over je.' Ik vond het zowaar een beetje zielig! Maar het meisje van negen in mij dacht 'lekker puh'.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments