Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PENALTYTRAUMA

Gisteren was er een sportpsycholoog te gast in de Tros Nieuwsshow op Radio 1. Er werd gesproken over penalty's schieten, waar je volgens Advocaat niet op kunt trainen. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat dat onzin is. Maar de sportpsycholoog kon het ook onderbouwen.
"Neem een Van Barneveld, of turnsters op de balk, of kunstrijders op de schaats die driedubbele rietbergers maken. Die doen feitelijk niets anders dan trainen op penalty's", zei hij.
"Yes", zei ik. "Zo zit het natuurlijk!"
De psycholoog ging door:
"Het gaat om de gedachte die je hebt bij het nemen van zo'n penalty. Want gedachten beïnvloeden je emoties en daarmee je prestaties. Dus begin je aan zo'n penalty met de gedachte:' oh jee', dan wordt het dus niks en dan schiet je twee meter over het doel."
"Precies", schreeuwde ik naar de radio. "Zo wordt het dus niks."
"Maar als je op die penalty's gaat trainen. En je merkt tijdens zo'n training dat je er 9 van de 10 inschiet, dan kun je met die gedachte de wedstrijd ingaan. En op het moment suprême tegen jezelf zeggen: 90% kans dat-ie zit."
"Geweldig!", brulde ik. "En zo simpel! Waarom doen die voetballers hier niks mee?!"
"Waarom doen die voetballers hier niks mee?", vroeg Mieke van der Weij, die de gave heeft om de juiste vraag op het juiste moment te stellen.
"Tja, in de voetballerij staan ze nog altijd wat sceptisch tegenover de sportpsychologie", zei de sportpsycholoog. "En je moet al helemaal oppassen dat je het woord therapie niet gebruikt. Want ze zijn natuurlijk allemaal supergezond, dus therapie hebben ze niet nodig. Terwijl ze feitelijk allemaal met een trauma lopen. Een penaltytrauma."

Ja, inderdaad ja, een penaltytrauma.
En het ergste is: het hele land lijdt mee.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments